Ходенето пеша по три минути на всеки половин час може да

...
Ходенето пеша по три минути на всеки половин час може да
Коментари Харесай

Учени: Ходенето пеша помага при една често срещана болест

Ходенето пеша по три минути на всеки половин час може да помогне за възстановяване на равнищата на кръвната захар сочи ново изследване, показано на конференция на английска благотворителна организация за битка с диабета.

Проучването, извършено измежду 32 души с диабет вид 1 демонстрира, че равнищата на кръвната захар се намаляват, когато те вършат постоянни почивки за вървене в продължение на седем часа.

Според английското съдружие " Диабет " тези " дребни спирания за вървене " могат да доведат до практични и безвъзмездни промени, заяви BBC.

Диабет вид 1 засяга около 40 000 души в Обединеното кралство.

Състоянието се появява, когато имунната система на организма нападна произвеждащите инсулин клетки в панкреаса.

Това значи, че панкреасът към този момент не може да създава инсулин, което води до високи равнища на кръвната захар. Хората би трябвало да одобряват постоянно инсулинови медикаменти.

След продължителни интервали от време високата кръвна захар може да докара до затруднения като бъбречна непълнота, проблеми с очите и сърдечни пристъпи.

Д-р Елизабет Робъртсън, шеф на изследователския отдел на организацията " Diabetes UK ", която финансира изследването, съобщи, че за хората с диабет вид 1 неналичието на надзор на равнищата на кръвната захар ден след ден може да бъде " безмилостно ".

Тя добави: " Невероятно окуражаващо е, че тези открития демонстрират, че една елементарна, практична смяна - като да вземем за пример приемането на телефонни позвънявания до момента в който се разхождате или настройването на таймер, който да ви припомня да вършиме почивки - с цел да избегнете дългото седене на едно място, може да има подобен забележителен резултат върху равнищата на кръвната захар.

Водещият откривател доктор Матю Кембъл от Университета в Съндърланд каза, че е сюрпризиран от мащаба на резултатите.

Той съобщи, че за някои хора с диабет вид 1 " късата интензивност " може да бъде значима стъпка към по-редовна физическа интензивност, а за други - елементарна намеса, която да подкрепи ръководството на равнищата на кръвната захар.

Той добави: " Важното е, че тази тактика не наподобява да усилва риска от евентуално рисково намаление на захарта, което е постоянно срещано събитие при по-традиционните типове физическа интензивност и по-силови извършения ".

В ранния стадий на изследването, което към момента не е оповестено, 32 възрастни с диабет вид 1 са минали две седемчасови сесии в седнало състояние.

При едната сесия те остават седнали. В другата сесия те са прекъснали седемте часа с триминутни серии на леко интензивно вървене (със лично темпо) на всеки 30 минути.

Кръвната им захар е била следена непрестанно в продължение на 48 часа от началото на всеки сеанс, като всички те са се хранили по подобен метод през седемте часа и не са променяли лечението си с инсулин.

Редовните почивки за ходене водят до по-ниски междинни равнища на кръвната захар (6,9 ммол/л) през 48-часовия интервал на проучването спрямо непрекъснатото седене (8,2 ммол/л).

Почивките за вървене също по този начин усилват времето, през което хората прекарват с равнища на захар в мечтаните граници.

Д-р Кембъл заяви, че се надява да организира по-големи изследвания за по-дълъг интервал от време, с цел да разбере по-добре изгодите от този метод.

Той добави: " В реалност простите способи за поощряване на повече придвижване денем би трябвало да са от изгода за по-голямата част от хората ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР